25/2/08

Τεστ Δημοκρατίας

Ο Δημήτρης Χριστόφιας, είναι από χθες ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μπορεί να μην υπήρξε η επιλογή μου, αλλά όπως κάθε πολίτης αυτού του κράτους οφείλω να εκφράσω τον σεβασμό μου στην επιλογή της πλειοψηφίας και στον άνθρωπο που ηγείται του κράτους.
Ωστόσο διατηρώ το δικαίωμα να ανησυχώ και να ελπίζω.
Οι ανησυχίες πηγάζουν από τις ιδεολογικές καταβολές του κ. Χριστόφια, οι οποίες δοκιμάστηκαν (επιβλήθηκαν) στην πράξη σε μια σειρά κρατών της Ανατολικής Ευρώπης και όχι μόνο.
Εκεί που το φιλοσοφικό μοντέλο του Μαρξισμού - Λενινισμού εφαρμόστηκε απέτυχε παταγωδώς, καταργώντας την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του ατόμου σε όλες της τις μορφές.
Ο κ. Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ στήριξαν τα ανελεύθερα καθεστώτα προσπαθώντας μάλιστα να τα παρουσιάσουν ως πρότυπα μέχρι και την στιγμή της κατάρευσης τους.
Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχίες οι οποίες θα διασκεδαστούν μόνο όταν η νέα Κυβέρνηση δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής πείθωντας πως όσες δεσμεύσεις αναλήφθηκαν προεκλογικώς θα τιμηθούν και μετεκλογικώς με την διατήρηση του μοντέλου της οικονομίας της αγοράς, με την διατήρηση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, με τον σεβασμό της ελληνικής παιδείας και του ορθόδοξου χριστιανικού αισθήματος του λαού.
Νομίζω πως ο Δημήτρης Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ έχουν διδαχθεί από τα σφάλματα των κομουνιστικών κομμάτων της Ανατολικής Ευρώπης, και δεν επαναλάβουν πειράματα τα οποία απέτυχαν και οδήγησαν ολόκληρους λαούς σε τραγικά αδιέξοδα και απομόνωση.
Η δυτικού τύπου δημοκρατία είναι αυτή που επιτρέπει σήμερα στον κ. Χριστόφια να κυβερνήσει, σε αντιθεση με τα καθεστώτα που στηρίχθηκαν στην ίδια ιδεολογία με αυτή του ΑΚΕΛ, που απαγόρευαν δια ροπάλου την άλλη άποψη και την εναλαγή των κομμάτων στην εξουσία. Είναι μια ιστορική ευκαιρία υπέρβασης και ένα τεστ αντοχής στην δημοκρατία, το οποίο ελπίζω κυβερνώντες και κυβερνόμενοι, συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι να περάσουν με επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: