8/5/10

Βάφτισαν τις απειλές... δικαίωμα

Τεύκρος, Πράξανδρος, Μόδεστος, Ευαγόρας, Ονήσιλλος, Ρίμαχος... Αυτά είναι τα ονόματα των διαχειριστών της ιστοσελίδας στην οποία δημοσιεύθηκε το απειλητικό κείμενο. Ουδείς από αυτούς εμφανίστηκε για να υπερασπιστεί την «ελευθερία» έκφρασης

Η έννοια της ελευθερίας έκφρασης φαίνεται πως στην Κύπρο του 2010 χρειάζεται επαναδιατύπωση. Σύμφωνα με όλους όσοι έσπευσαν να παρουσιάσουν ως δικαίωμα έκφρασης τη διατύπωση απειλών εναντίον του δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη, θα πρέπει να θεμελιωθεί ως δημοκρατικό δικαίωμα ο τραμπουκισμός του κάθε ανώνυμου χρήστη του διαδικτύου. Η υπόθεση της έρευνας εναντίον του δικηγόρου Ξενή Ξενοφώντος, προφανώς, ουδεμία σχέση έχει με την ελευθερία του λόγου και τη διατύπωσης άποψης. Η έρευνα αφορά συγκεκριμένο κείμενο σε blog του οποίου φέρεται ως διαχειριστής ο κ. Ξενοφώντος και σε αυτό διατυπώνονται σαφείς απειλές κατά του δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη.

Έβγαλε πόρισμα!

Ο γενικός εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης σε χθεσινές δηλώσεις του επιχείρησε ευθεία παρέμβαση στη διεξαγωγή της αστυνομικής έρευνας, εκφράζοντας αμφιβολία για το εάν έχει διαπραχθεί ποινικό αδίκημα. Ο κ. Κληρίδης δεν προέβη στην εκτίμηση αυτή έχοντας μπροστά του στοιχεία ή έκθεση από την αστυνομία, η οποία συνεχίζει την έρευνα... Κατέληξε στο συμπέρασμα της μη ύπαρξης ποινικού αδικήματος από τα όσα ειπώθηκαν στο ραδιόφωνο!. Συγκεκριμένα, είπε χθες το πρωί στο ΡΙΚ: «Εγώ λέγω πως με αυτά τα στοιχεία, τα οποία ακούω από το πρωί να λέγονται, είναι αμφίβολο, ναι και το λέγω, αν υπάρχει ποινικό αδίκημα». Ωστόσο, ήταν ο κ. Κληρίδης που παρέπεμψε τον Μακάριο Δρουσιώτη στην αστυνομία για να καταγγείλει την υπόθεση, έχοντας γνώση του απειλητικού κειμένου. Μάλιστα, σε επιστολή του στις 10 Μαρτίου εξέφραζε τη βεβαιότητα ότι θα ασκηθεί ποινική δίωξη σε περίπτωση που από την έρευνα διαπιστωθεί η διάπραξη ποινικού αδικήματος. Πριν, όμως, ολοκληρωθεί η έρευνα έβγαλε αθωωτικό πόρισμα.

Κουκούλα-watch

Η ιστοσελίδα christofias-watch, στην οποία δημοσιεύθηκε το απειλητικό κείμενο, αναφέρει πως διαχειριστής της είναι η «Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο». Αν κάποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα της επιτροπής και αναζητήσει τα μέλη της, θα πληροφορηθεί ότι όλοι ανεξαιρέτως φοράνε «κουκούλα» ώστε να απειλούν ανώνυμα. Ποια είναι τα μέλη της επιτροπής; Τεύκρος, Πράξανδρος, Μόδεστος, Ευαγόρας, Ονήσιλλος, Ρίμαχος ! Όταν κάποιοι, λοιπόν, υποστηρίζουν ότι ο Μ. Δρουσιώτης θα μπορούσε να κάνει αγωγή λιβέλου, απλώς παραπλανούν, αφού γνωρίζουν ότι ουδείς πολίτης μπορεί να αποκαλύψει την πραγματική ταυτότητα ενός θρασύδειλου στο διαδίκτυο. Το επίμαχο κείμενο γράφτηκε από κάποιον «Ρήγα», ο οποίος, παρά το τεράστιο θέμα που δημιουργήθηκε, δεν εμφανίστηκε για να υπερασπιστεί το δικαίωμά του να απειλεί ελεύθερα!

Κανένα πολιτικό κίνητρο
Τόσο ο γενικός εισαγγελέας, όσο ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, απέρριψαν τα περί πολιτικής δίωξης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπήρξε καμία πολιτική παρέμβαση. Ο κ. Κληρίδης υποστήριξε ότι το κείμενο αποτελεί ένα ελεεινό ρυπαρογράφημα, αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι στερείται σοβαρότητας και δεν θα έπρεπε να ανησυχήσει τον Μ. Δρουσιώτη. Αν και ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε τίποτα για την έρευνα στην οικία του Ξενή Ξενοφώντος, εντούτοις, η αστυνομία έλαβε το πράσινο φως από τη Νομική Υπηρεσία και ενήργησε στη βάση δικαστικού διατάγματος.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Λουκάς Λουκά, σημείωσε χθες πως υπάρχει πλήρης ελευθερία έκφρασης, αλλά «όπου υπάρχουν αδικήματα και καταγγελίες για συγκεκριμένα αδικήματα, η αστυνομία έχει υποχρέωση να τα διερευνήσει». Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, απέρριψε τα περί πολιτικής δίωξης και ανέφερε πως μετά την καταγγελία κρίθηκε πως υπήρχε σοβαρός λόγος για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, γι΄ αυτό και εξασφαλίστηκε άδεια από το δικαστήριο για αποκάλυψη των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων του δικηγόρου.

Να σταματήσει η έρευνα

Ο δικηγόρος του Ξενή Ξενοφώντος, Χρήστος Κληρίδης, υποστήριξε πως μετά την ξεκάθαρη δήλωση του γενικού εισαγγελέα ότι δεν προκύπτει θέμα διάπραξης ποινικού αδικήματος, η αστυνομία οφείλει να διακόψει την έρευνα και να επιστρέψει στον πελάτη του τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ο κ. Κληρίδης, επικαλούμενος και πάλι το γενικό εισαγγελέα, ισχυρίστηκε ότι η απειλή εναντίον του Μ. Δρουσιώτη, με βάση νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, θα μπορούσε ανενεργός απειλή ή «ψευδοαπειλή». Υποστήριξε πως, αν η αστυνομία δεν συμμορφωθεί, τότε θα προσφύγει η πλευρά του κ. Ξενοφώντος στη δικαιοσύνη. Ο κ. Χρήστος Κληρίδης υποστήριξε ότι το συμβάν μετατράπηκε σε μπούμερανγκ εναντίον των κυβερνώντων και ενδεχομένως να έχουν και συνέπειες όσοι προωθούν τη διαδικασία της έρευνας. Τέλος, ανέφερε πως ο Μ. Δρουσιώτης θα πρέπει να σταματήσει να βλέπει φαντάσματα, γιατί δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο, αλλά κίνδυνο διατρέχει η ελευθερία του λόγου.

Έτσι είναι η ελευθερία λόγου
Αυτό υπερασπίζουν;

Επειδή έγινε πολύς λόγος για την υπεράσπιση της ελευθερίας έκφρασης, αναδημοσιεύουμε το κείμενο για το οποίο έκανε την καταγγελία ο Μακάριος Δρουσιώτης:
«Αν ο Μαγάριος ζούσε στην Ιρλανδία και αντί σφογγοκωλάριος των Εγγλέζων και Τούρκων εδώ, ήταν σφογγοκωλάριος των Εγγλέζων εκεί, θα τον είχαν καθαρίσει από χρόνια τώρα και δεν θα τον ήξερε κανένας. Αν ο Μαγάριος ζούσε στην κατεχόμενη Ελλάδα του ΄40 και αντί σφογγοκωλάριος των Εγγλέζων και Τούρκων εδώ, ήταν σφογγοκωλάριος των Γερμανών εκεί, θα τον είχαν καθαρίσει και δεν θα τον ήξερε κανένας. Συμπέρασμα: Μόνο στην Κύπρο μπορεί να ζήσει ο Μαγάριος. Που οι προδότες, οι δωσίλογοι, τα γιουσουφάκια, οι πουτάνες και οι σφογγοκωλάριοι του κατακτητή (και το συγκεκριμένο ανθρωπάκι της ντροπής τα συνδυάζει όλα) μπορούν και πουλάνε μούρη. Φωτιά και τσεκούρι στους προδότες. Λάκκος με ασβέστη στους δωσίλογους». Αν αυτό το κείμενο θεωρείται «άποψη» και θα πρέπει να διαφυλαχθεί η ελευθερία να διατυπώνεται, τότε μάλλον οι λέξεις είχαν το νόημά τους.


Στις 6:30 για σκοπούς αιφνιδιασμού

H επιχείρηση της αστυνομίας με την έρευνα στο σπίτι του κ. Ξενή Ξενοφώντος επικρίθηκε έντονα λόγω της ώρας που επελέγη. Οι αστυνομικοί επισκέφθηκαν το σπίτι στις 6:30 το πρωί. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, ανέφερε πως η έρευνα έγινε με δικαστικό διάταγμα και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η νομιμότητά της. Όλα τα εντάλματα ερεύνης, είπε, εκτελούνται από τις 5 το πρωί έως και της 8 το βράδυ, εκτός εάν διατάξει διαφορετικά το δικαστήριο. Ο κ. Κατσουνωτός σημείωσε ότι τέτοιου είδους επιχειρήσεις πρέπει να έχουν το στοιχείο του αιφνιδιασμού και οι έρευνες να γίνονται στην παρουσία του ιδιοκτήτη της οικίας.
Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται κανονικά καθώς δεν υπήρξε καμία οδηγία από το γενικό εισαγγελέα για τερματισμό της. Μόλις ολοκληρωθούν οι ανακρίσεις, ο φάκελος θα διαβιβαστεί στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφανθεί (επισήμως) εάν έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα ή όχι. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, η έρευνα στην οικία του κ. Ξενοφώντος έγινε μετά την αποκάλυψη της ηλεκτρονικής του διεύθυνσης (IP address) που έγινε με δικαστικό διάταγμα και με την έγκριση του γενικού εισαγγελέα. Μέσα από την έρευνα θα γίνει προσπάθεια να εντοπιστεί ο άνθρωπος με το όνομα «Ρήγας», που εμφανίζεται ς ο συγγραφέας του επίμαχου κειμένου.

Πολλά ποινικά αδικήματα

Ο δικηγόρος του Μακάριου Δρουσιώτη, Μιχάλης Παπαπέτρου, υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι το κείμενο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα christofias-wach παραβιάζει από την αρχή έως το τέλος όλα τα άρθρα του ποινικού κώδικα. Ο κ. Παπαπέτρου υποστήριξε ότι ο συνήγορος του κ. Ξενοφώντος επέλεξε να κάνει λόγο για πολιτική δίωξη επιχειρώντας να υψώσει τείχος προστασίας για τον πελάτη του. Ο κ. Παπαπέτρου τόνισε πως, όποιος γνωρίζει στοιχειωδώς την ελληνική γλώσσα, μπορεί να καταλάβει ότι το κείμενο αποτελεί ευθεία απειλή για τον κ. Δρουσιώτη λόγω των πολιτικών θέσεων που εκφράζει.

Υπήρξε διαρροή;
Ο δημοσιογράφος Μακάριος Δρουσιώτης εξέφρασε έκπληξη για την εκτίμηση του γενικού εισαγγελέα περί μη στοιχειοθέτησης ποινικού αδικήματος και άγνοια της υπόθεσης, σημειώνοντας πως ο ίδιος είχε αποστείλει στον κ. Πέτρο Κληρίδη το επίμαχο κείμενο και απευθύνθηκε στην αστυνομία με προτροπή του γενικού εισαγγελέα. Ο κ. Δρουσιώτης άφησε αιχμές για διαρροές από τη Νομική υπηρεσία, καθώς υποστήριξε ότι το απειλητικό κείμενο ήταν αναρτημένο στην ιστοσελίδα για περισσότερο από ένα μήνα και αποσύρθηκε αμέσως μετά την επιστολή που ο ίδιος έστειλε στον κ. Πέτρο Κληρίδη. Τέλος, ο Μ. Δρουσιώτης ξεκαθάρισε πως ο ίδιος στην καταγγελία του δεν έκανε αναφορά σε κανένα όνομα, αλλά μόνο στην ιστοσελίδα στην οποία είχε δημοσιευθεί το κείμενο.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: