11/10/10

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Λ. ΛΟΥΚΑ ΣΤΟΝ «ΠΟΛΙΤΗ»



Το κόστος κάθε κρατούμενου στις ΗΠΑ είναι 26 δολάρια και στη Κύπρο 57
Έξι εταιρείες θέλουν να χτίσουν φυλακές


ΣΥΝΕΝΤΕΥΗ ΣΤΟΥΣ:

ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΛΑΤΖΗ
ΓΙΑΝΝΗ ΝΕΑΡΧΟΥ
ΣΟΦΗ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ

«Όπου ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή…» Όταν ο Κοσμάς ο Αιτωλός έλεγε αυτή την φράση, δεν μπορούσε να φανταστεί την Κύπρο του 2010, στην οποία παρά τα σχολεία που έχουν ανοίξει, η μία και μοναδική φυλακή «ξεχειλίζει» με αποτέλεσμα να χωλαίνει και ο σωφρονισμός αλλά και η δικαιοσύνη σε πολλές περιπτώσεις να απονέμεται κατ’ επίφαση, αφού οι απονομές χάριτος για σκοπούς αποσυμφόρησης  ακυρώνουν ουσιαστικά τις ποινές που επιβάλλουν τα δικαστήρια.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Λουκάς Λουκά, στο 1ο μέρος της συνέντευξης του στον «Π»,  δηλώνει πως είναι έτοιμος να παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο τις προτάσεις έξι ιδιωτικών εταιρειών για ανέγερση και λειτουργία νέων φυλακών. Όσο για τις υφιστάμενες φυλακές δεν φαίνεται να υπάρχουν κάποιες σκέψεις αξιοποίησης τους από το υπουργείο, αφού τόσο η τοποθεσία τους όσο και η παλαιότητα τους δεν συνάδουν με τις προδιαγραφές των σύγχρονων σωφρονιστικών εγκαταστάσεων. Ο κ. Λουκά, εκφράζει ανησυχία για τα φαινόμενα αποδράσεων κρατουμένων από αστυνομικούς σταθμούς, ενώ προβληματίζεται και για τις διαρροές πληροφοριών από την αστυνομία.

Φυλακές …ΛΤΔ

Κύριε υπουργέ, εδώ και καιρό έχει διατυπωθεί η πρόθεση για ανέγερση νέων φυλακών, αλλά επί του παρόντος δεν φαίνεται να έχει γίνει κάποια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Έχω έτοιμη πρόταση για το υπουργικό συμβούλιο. Έγιναν ενώπιον μου παρουσιάσεις από έξι εταιρείες, - μία κυπριακή και πέντε του εξωτερικού,-  και το σύστημα που επιλέξαμε δεν είναι το ΒΟΤ αλλά το PPP (Public Private Partenship). H εταιρεία δηλαδή που θα επιλεγεί, θα αναλάβει τα πάντα, εκτός από την ασφάλεια. Αυτή τουλάχιστον θα είναι η δική μου πρόταση. Και πιστεύω πως θα εξοικονομήσουμε χρήματα εάν κτιστούν φυλακές από τον ιδιωτικό τομέα, αφού από την εμπειρία της Αμερικής διαπιστώνεται ότι ο κάθε κρατούμενος κοστίζει περί τα 26 δολάρια την ημέρα, ενώ στις δικές μας φυλακές κοστίζει περί τα 57 δολάρια. Η σίτιση δηλαδή είναι πιο φθηνή αφού παρακάμπτεται η διαδικασία των προσφορών και ο ιδιοκτήτης των φυλακών έρχεται σε άμεση επαφή με τον ενδιαφερόμενο.

Οι προτάσεις που σας υποβλήθηκαν είναι ολοκληρωμένες;

Στα σχέδια που μου παρουσίασαν οι εταιρείες περιλαμβάνονται τα πάντα, όπως το πόσα κελιά θα πρέπει να δημιουργηθούν, πόσα εργαστήρια, πόσο θα είναι το προσωπικό των δεσμοφυλάκων, των γιατρών, των δασκάλων, των τεχνικών κλπ.
Για να επισημάνω τη διαφορά με το τι ισχύει σήμερα, που οι φυλακές ανήκουν στο δημόσιο τομέα, να σας πω μόνο πως εάν πάτε τώρα στο ίδρυμα, θα διαπιστώσετε πως από τους 30 νοσοκόμους, οι μισοί είναι με άδεια ασθενείας. Αν όμως το προσωπικό των φυλακών θα ανήκει στον ιδιωτικό τομέα, με την τρίτη και τέταρτη άδεια ασθενείας, ο εργοδότης θα στείλει τον εργοδοτούμενο στο σπίτι του.

Για το κόστος ανέγερσης και λειτουργίας έχετε καταλήξει;

Οι παρουσιάσεις που έγιναν ενώπιον μου αφορούσαν φυλακές χωρητικότητας περί των 2.000 ατόμων. (σήμερα οι φυλακές έχουν χωρητικότητα 350 κρατουμένων). Το κόστος για τη χωρητικότητα αυτή κυμαίνεται στα 168 εκατ. ευρώ, όλα όμως εξαρτώνται από τον διαχωρισμό, το επίπεδο ασφάλειας κλπ. Για 700 δηλαδή άτομα, το επίπεδο ασφάλειας θα είναι π.χ. υψηλό, για άλλα 700 θα είναι χαμηλό και η υπόλοιπη χωρητικότητα θα αποτελέσει την ανοικτή φυλακή.

Ο χώρος που έχει επιλεγεί είναι στο Μαρκί;

Βεβαίως δεν έχουν γίνει ακόμα όλες οι απαραίτητες μελέτες ούτε υπάρχει οριστική απόφαση αλλά  από δική μου μελέτη και έρευνα κατέληξα σε ένα χώρο στο Μαρκί, έκτασης περίπου 200 σκαλών. Το συγκεκριμένο τεμάχιο δεν χρειάζεται απαλλοτρίωση και πιστεύω ότι η πρότασή μου θα γίνει αποδεκτή από το υπουργικό συμβούλιο.

Ασθενής κολυμβητής!

Αναφερθήκατε προηγουμένως στις άδειες ασθενείας. Κρίνετε ότι γίνεται κατάχρηση στην αστυνομία και τις φυλακές;

Ναι, υπάρχει αυτό το πρόβλημα σε όλη τη δημόσια υπηρεσία, όπως υπάρχει και στο χώρο των φυλακών και στο χώρο της αστυνομίας. Και όχι μόνο γίνεται κατάχρηση, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που αγγίζουν τα άκρα. Για να φέρω ένα μόνο παράδειγμα, να σας πω ότι ένας δεσμοφύλακας έπαιρνε συνέχεια άδειες ασθενείας. Κάποια στιγμή αποφάσισαν να τον ελέγξουν και εντέλει τον βρήκαν να κάνει μπάνιο στον Πρωταρά. Ποια ήταν η δικαιολογία; Ότι τα μπάνια τού τα συνέστησε ο γιατρός...

Παρόμοια φαινόμενα μονίμως ασθενούντων υπάρχουν και στην αστυνομία

Απ’ ό,τι γνωρίζω για το θέμα αυτό, αξιωματικός της αστυνομίας συναντήθηκε με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και ζήτησε τη συνεργασία του, ώστε να μην χορηγούν οι γιατροί ασύστολα άδειες. Ζητήθηκε δηλαδή από τον Σύλλογο να συμπληρώνουν οι γιατροί ένα έντυπο, στο οποίο θα καταγράφουν ποιο ακριβώς πρόβλημα αντιμετωπίζει ένας ασθενής και γιατί χρειάζεται να απουσιάσει από την εργασία του. Το πράγμα έχει παραγίνει και δεν μπορεί ο φορολογούμενος πολίτης να πληρώνει υπαλλήλους που δεν εργάζονται.

Απόδραση… υπευθυνότητας

Κύριε υπουργέ ανησυχείτε για τις συχνές αποδράσεις κρατουμένων; Σημειώθηκαν δέκα συνολικά αυτή τη χρονιά.

Συζήτησα αυτό το θέμα με τον αρχηγό αστυνομίας και γνωρίζω ότι έδωσε αυστηρές οδηγίες ως προς την αυστηρή φύλαξη όσων συλλαμβάνονται και οδηγούνται σε αστυνομικούς σταθμούς, ή όσων οδηγούνται στα δικαστήρια. Πρέπει να αντιληφθούν οι αστυνομικοί που είναι επιφορτισμένοι με τέτοια καθήκοντα ότι δεν χωρούν συναισθηματισμοί και χαλαρότητα και ότι οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα. Όποιος δεν επιτελεί σωστά την εργασία του, πρέπει να γνωρίζει ότι θα υποστεί και τις συνέπειες.

Μια και αναφερθήκατε σε χαλαρότητα, σε αυστηρές οδηγίες και σε λήψη μέτρων… Μήπως τελικά όλα αυτά δεν έχουν αντίκρισμα; Για παράδειγμα κατηγορείστε ότι αργήσατε να λάβετε μέτρα στην ΥΚΑΝ παρά το ότι γνωρίζατε την κατάσταση που επικρατούσε. Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και στη ΜΜΑΔ

Εσείς πιστεύετε ότι υπάρχει υπηρεσία χωρίς προβλήματα; Το θέμα είναι να εντοπίζονται γρήγορα και να γίνονται τέτοιες κινήσεις που να διορθώνουν την κατάσταση. Εκεί όμως που τα προβλήματα δεν μπορεί να επιλυθούν – και δεν μιλώ για τη ΜΜΑΔ, μιλώ γενικά – τότε πρέπει να κόβονται. Δεν μπορείς όμως με το παραμικρό που θα συμβεί, να αλλάζεις τον διοικητή. Αν ήταν έτσι, θα τους αλλάζαμε συνέχεια. Δίνεις χρόνο, κάνεις διορθωτικές κινήσεις και όταν δεις πως η κατάσταση δεν διορθώνεται, τότε οφείλεις να πάρεις μέτρα. Προσωπικά πιστεύω στην εναλλαξιμότητα και στην αλλαγή των πόστων και είμαι της θεωρίας ότι ουδείς αναντικατάστατος. Είμαι επίσης της θεωρίας πως από τη στιγμή που οι σημερινοί απλοί αστυνομικοί θα αποτελέσουν αύριο πιθανόν και την ηγεσία της αστυνομίας, πρέπει να περάσουν απ’ όλες τις υπηρεσίες για να αποκτήσουν εμπειρίες. 

 Δεν μετανιώνω…

Ο Λουκάς Λουκά διορίστηκε στην θέση του υπουργού Δικαιοσύνης μετά την παραίτηση του Κύπρου Χρυσοστομίδη. Ήταν η περίοδος που η αστυνομία διερχόταν μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις των τελευταίων ετών, καθώς διαπιστωνόταν η ύπαρξη σήψης και διαφθοράς στους κόλπους της. Έκτοτε η αστυνομία διήλθε και από άλλες δύσκολες περιόδους. Ο Λουκάς Λουκά δηλώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν μετάνιωσε που αποδέχθηκε τον διορισμό του.
« Από τη στιγμή που αποφασίζεις να αναλάβεις ένα τόσο νευραλγικό πόστο, γνωρίζεις πολύ καλά τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσεις και γενικά πού πας. Ήξερα τα της Αστυνομίας, δεν ήμουν άσχετος. Ούτε υπήρξε κάποια κρίσιμη στιγμή που με οδήγησε να κάνω σκέψεις για παραίτηση».



Διαρροές και ευθύνες

Οι σχέσεις δημοσιογράφων με την ηγεσία της αστυνομίας δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν αρμονικές. Ο αρχηγός του Σώματος πέραν της συστηματικής αποφυγής των επαφών του με τους δημοσιογράφους, αρκετές φορές ήρθε σε ρήξη με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις απειλών για ποινικές διώξεις λόγω αποκαλύψεων. Ωστόσο οι διαρροές αποτελούν διαχρονικό φαινόμενο στην αστυνομία και αυτό φαίνεται να απασχολεί και να προβληματίζει και τον υπουργό Δικαισοσύνης
«Ναι, με απασχολούν οι διαρροές γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι ακριβώς μπορεί να διαρρεύσει. Πιστεύω βέβαια ακράδαντα στη συνεργασία μεταξύ των δημοσιογράφων και της αστυνομίας, και οι δημοσιογράφοι όμως πρέπει να έχουν τα όριά τους. Αν κάποιος δηλαδή δημοσιογράφος παρανομήσει, δεν πρέπει να του ασκηθεί ποινική δίωξη; Γι’ αυτό το λόγο λέω πάντα ότι κανείς δεν έχει ασυλία».  

Αναγκαιότητα η στελέχωση των αστυνομικών σταθμών της υπαίθρου
Σκούπα με 90 μεταθέσεις στο αρχηγείο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΥΣ:

ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΛΑΤΖΗ
ΓΙΑΝΝΗ ΝΕΑΡΧΟΥ
ΣΟΦΗ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ

Δεκάδες αστυνομικοί θα «ξεβολευτούν» και θα μετακινηθούν από το αρχηγείο της αστυνομίας. Η πρόθεση του υπουργού δημιούργησε αντιδράσεις… αλλά τους έκοψε τον βήχα.

Η Κύπρος διαθέτει την μεγαλύτερη σε αριθμό αστυνομική δύναμη σε σχέση με την αναλογία πληθυσμού από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο πολλές υπηρεσίες παρουσιάζουν έλλειψη προσωπικού ενώ υπάρχουν αστυνομική σταθμοί με μόνο έναν αστυνομικό σε κάθε βάρδια, ο οποίος εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες αστυνόμευσης. Την ίδια ώρα υπάρχουν υπηρεσίες στις οποίες υπηρετούν αστυνομικοί με … αδιευκρίνιστο αντικείμενο εργασίας και γραφεία στα οποία δεν βρίσκουν γραφείο για να κάτσουν. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκάς Λουκά στο 2ο μέρος της συνέντευξης του στον «Π», αποκαλύπτει ότι σύντομα παίρνουν «φύλλο πορείας»  από το αρχηγείο αστυνομίας 90 αξιωματικοί, λοχίες και αστυφύλακες για να στελεχώσουν άλλες υπηρεσίες. Ο κ. Λουκά διαβλέποντας κάποια απροθυμία για τις μετακινήσεις αυτές προειδοποίησε ότι αν δεν είχε σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στα χέρια του τα 90 ονόματα θα αναθεωρούσε τις αποφάσεις του και θα ζητούσε να μετακινηθούν 120! Ο κ. Λουκά κλήθηκε να απαντήσει και σε ερωτήματα που αφορούν την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην ΥΚΑΝ μετά την αποτυχημένη επιχείρηση στην Αραδίππου… Ωστόσο δεν υπήρξε ιδιαιτέρως διαφωτιστικός.

«Αδειάζει» το αρχηγείο

Κύριε υπουργέ, σας ικανοποιεί η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η αστυνομία;

Μετά τα γεγονότα, ιδίως με τον Κίτα, γίνεται σοβαρότατη προσπάθεια για βελτίωση της εικόνας και της επιχειρησιακής δράσης, όχι μόνο της ΥΚΑΝ, αλλά όλων των υπηρεσιών. Όταν διορίστηκα, υπήρχαν σταθμοί που ήταν στελεχωμένοι με τέσσερις μόνο αστυνομικούς. Δεν ήταν σταθμοί με έναν αστυνομικό σε κάθε βάρδια. Σήμερα στελεχώθηκαν όλοι σχεδόν οι σταθμοί, επεκτείναμε το θεσμό της κοινοτικής αστυνόμευσης και αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια να μειώσουμε το προσωπικό στο Αρχηγείο, προκειμένου να στελεχώσουμε άλλες υπηρεσίες που χρειάζονται ενίσχυση.

Έχετε κάνει υπολογισμούς; Πόσοι αστυνομικοί θα φύγουν από το αρχηγείο;

Σε πρώτο στάδιο θα μετακινηθούν περί τα 90 άτομα, τα οποία θα ενισχύσουν σταθμούς όπως της Δευτεράς που έκλεισε και τώρα θα επαναλειτουργήσει. Έκλεισε ο σταθμός της Κλήρου, ανοιξε ο περιφερειακός σταθμός της Λακατάμειας, κακώς κατά την γνώμη μου, γιατί εγκαταλείφθηκαν τα απομακρυσμένα χωριά. Ο σταθμός της Λακατάμειας καλύπτει την περιοχή μέχρι τους Καπέδες. Μιλάμε για πολύ μεγάλη έκταση με 50-60.000 κατοίκους. ένα μεγάλο αριθμό κοινοτήτων με τεράστια πληθυσμιακή έκταση. Θα ενισχυθεί επίσης ο σταθμός της Πόλης Χρυσοχούς με 15 περίπου ακόμα αστυνομικούς, από 20 δηλαδή υπολογίζουμε να αυξηθούν στους 30-35, ενώ είναι εισήγησή μου να δημιουργηθούν στην περιοχή μικρά κλιμάκια τροχαίας και της ΥΚΑΝ, τόσο λόγω της εδαφικής έκτασης, όσο και λόγω της πληθυσμιακής αύξησης τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω τουρισμού.
Από τις ανακατατάξεις στο Αρχηγείο θα στελεχωθούν και τα κρατητήρια στην Πάφο, αν και εδώ θέλω να πω ότι χρειάζονται πολύ περισσότεροι αστυνομικοί επειδή τα κρατητήρια είναι πολλά. Οι μόνες νέες προσλήψεις που θα γίνουν θα είναι για τα κρατητήρια στη Μεννόγια, αφού εκεί χρειάζονται περί τους 204 αστυνομικούς.

Με τις φρουρές δημοσίων προσώπων τι θα γίνει; Είναι ένα θέμα που συζητείται για χρόνια αλλά ουδείς φαίνεται διατεθειμένος να το αγγίξει.

Έχω έτοιμη πρόταση για να μειωθούν και οι φρουρές αλλά είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να συζητηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επειδή όμως δόθηκε μεγάλη διάσταση στο θέμα του αριθμού των φρουρών, θέλω να επισημάνω ότι αυτοί δεν είναι πολλοί. Οι φρουρές αποτελούνται από 140-160 περίπου άτομα – στην Ελλάδα ο αριθμός αγγίζει τις 4.500 χιλιάδες – και  σκοπεύουμε να μετακινήσουμε περί τους 20-25 αστυνομικούς. Εκεί που χρειάζεται να μειωθούν οι φρουρές, θα μειωθούν.

Λάθη κάνουμε όλοι

Πριν ολοκληρωθεί η διοικητική έρευνα αναφορικά με την αποτυχημένη επιχείρηση της ΥΚΑΝ στην Αραδίππου, έγιναν κάποιες κινήσεις που μπορεί κάποιος να θεωρήσει ότι έστειλαν κάποια μηνύματα. Το ότι ο τέως διοικητής της ΥΚΑΝ τοποθετήθηκε στους αδιάφθορους δεν προκαταλαμβάνει το αποτέλεσμα του πορίσματος;

Όλοι οι αξιωματικοί της αστυνομίας αξιολογούνται με συγκεκριμένα κριτήρια και η προσπάθεια είναι να τοποθετούνται σε υπηρεσίες που μπορούν να αποδώσουν. Νομίζω ότι αυτή η  τοποθέτηση ήταν σωστή, καθώς πιστεύω πως ο συγκεκριμένος αξιωματικός μπορεί να αποδώσει στο συγκεκριμένο πόστο.

Δεν κρίνεται όμως βεβιασμένη την κίνηση πριν καταδειχθεί αν και ποιοι έχουν ευθύνες;

Εγώ προσωπικά δεν κατέληξα πουθενά, ούτε κάνω παρέμβαση. Εκείνο που λέω είναι πως δεν μπορείς να αναμένεις το αποτέλεσμα μιας έρευνας, η οποία μπορεί να δείξει κάτι, αλλά μπορεί και να μην δείξει τίποτα, για να κάνεις κάποιες κινήσεις. Και στην περίπτωση όμως που διαφανεί ότι έγινε μία αποτυχημένη επιχείρηση, δεν μπορείς να αποκεφαλίσεις τον άλλον. Συνήθως λάθη κάνουν εκείνοι που εργάζονται.

Σας προβληματίζει το γεγονός ότι η ΥΚΑΝ απασχολεί συνέχεια την ηγεσία της Αστυνομίας και το αρμόδιο υπουργείο με κινήσεις που κάποιες φορές αγγίζουν τα όρια της παρανομίας;

Η θέση μου ήταν και είναι πως ό,τι γίνεται στην Αστυνομία, πρέπει να γίνεται στα πλαίσια της νομιμότητας. Υπάρχουν διαδικασίες, υπάρχουν κανονισμοί και στην περίπτωση της ΥΚΑΝ που λειτουργεί και με πληροφοριοδότες, μπορεί να πληροφορήσει σχετικά τον Γενικό Εισαγγελέα και να λειτουργήσει υπό τις οδηγίες του. Ως προς την πιστή εφαρμογή των οδηγιών και κανονισμών είμαι κάθετος. Δεν αμφισβητώ όμως πως σε νευραλγικά πόστα, όπως η ΥΚΑΝ, μπορεί να μπεις σε πειρασμούς για να φέρεις σε πέρας μια υπόθεση, μια αποστολή. Είναι άνθρωποι. Εξαρτάται από τους ανθρώπους το πώς ενεργούν.

Εδώ όμως, κ. Λουκά, πέρασαν 12 κιλά ναρκωτικά στα χέρια των εμπόρων και εντούτοις δεν υπήρξαν επιπτώσεις για κανέναν. Και πιθανόν να μείνετε εκτεθειμένος εάν τελικά αποδειχθεί ότι υπήρξε συνεργασία με τον εισαγωγέα και όχι απλή πληροφορία.

Δεν πρόκειται να τοποθετηθώ αν δεν πάρω στα χέρια μου το τελικό πόρισμα. Η επίσημη έρευνα και το αποτέλεσμά της είναι το θέμα και εκεί θα εστιάσουμε την προσοχή μας. Τώρα αυτό που αναμένουμε είναι να αναλάβει καθήκοντα ο νέος διοικητής της ΥΚΑΝ, να επιλέξει τα πρόσωπα που θεωρεί ότι μπορεί να εργασθεί μαζί τους, να οργανώσει την επιχειρησιακή δράση της υπηρεσίας και ελπίζουμε ότι θα γίνουν οι κινήσεις εκείνες που θα βοηθήσουν στην ορθή εκτέλεση του έργου της. Σε δύο με τρεις βδομάδες αναμένουμε ότι θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο πακέτο εισηγήσεων από τον νέο διοικητή.

Νοιώθω ασφαλής

Αν σήμερα βγάζατε το κοστούμι του υπουργού και σας ρωτούσαμε σαν απλό πολίτη αν αισθάνεστε ασφαλής, τι θα απαντούσατε;
                                                                                           
Σε ορισμένα αδικήματα υπάρχει μία έξαρση, αλλά δεν είναι σωστό να τα μηδενίζουμε όλα. Βεβαίως υπάρχει ασφάλεια.
Πριν από 20 χρόνια βεβαίως και δεν κλείδωνε κανένας την πόρτα του σπιτιού του. Σήμερα υπάρχει κανένα μέρος του κόσμου που κοιμούνται με ανοιχτές τις πόρτες; Αυτό γινόταν στην Κύπρο πριν από 30 – 40 χρόνια, όταν δεν υπήρχαν αλλοδαποί… Έβλεπες έναν στο δρόμο και έλεγες «ωωω αυτός είναι ξένος».


 Καμία παρέμβαση

Ο υπουργός Δικαιοσύνης απέρριψε ως ανυπόστατες φήμες που τον φέρουν να έχει ασκήσει την επιρροή του για τις πρόσφατες μεταθέσεις ατόμων της ΥΚΑΝ σε συγκεκριμένες υπηρεσίες. «Δεν έκανα καμία παρέμβαση και πρώτη φορά ακούω τέτοιο πράγμα». Οι μεταθέσεις όπως σημείωσε είναι θέμα του αρχηγού αστυνομίας και ουδείς επιτρέπεται να παρέμβει.

Ο άγνωστος «Χ»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης παρά τις επίσημες δηλώσεις εκ μέρους της αστυνομίας για την ποσότητα των 12 κιλών ναρκωτικών που «χάθηκαν» στην Αραδίππου, δηλώνει πως αυτά μπορεί να ήταν περισσότερα ή λιγότερα. Επίσης δεν αποδέχεται ότι τα ναρκωτικά εισήχθησαν με οδηγίες και επίβλεψη της ΥΚΑΝ, αλλά δεν είναι σε θέση να απαντήσει γιατί δεν υπήρξε καμία αναφορά στον άνθρωπο που έφερε τα ναρκωτικά και τα παρέδωσε στον έμπορο που διέφυγε. Γιατί αυτός δεν συνελήφθη; Διέφυγε και αυτός;  Ο υπουργός δηλώνει πως δεν είναι ο αρμόδιος να απαντήσει «Εγώ μπορεί να ξέρω…» κατέληξε με νόημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: